Uradi sam

Ovo je kutak gde mozete dobiti ideju o načinu izrade oaze u vašem dvorištu, kao i tehničke podatke neophodne za pravilnu izradu i funkcionisanje vaše oaze.

UVOD

Vodena površina u vašem vrtu je mesto gde ćete naći mir opustiti se i provesti trenutke uživanja.
Zbog toga ako ste rešili da u svom vrtu imate sopstveno jezerce po vašoj želji i zamisli, mi smo tu da vam pomognemo.

U narednih par koraka ćete imati priliku da se upoznate sa tehnikom izrade jezerceta odnosno fontanice a uz pomoć vaše neograničene mašte bićete u prilici da u sopstvenom dvorištu napravite pravi mali raj – oazu mira i uživanja.
Želimo vam puno sreće u vašem radu. Za sve što vas dodatno bude interesovalo možete nas kontaktirati, biće nam zadovoljstvo da Vam pomognemo i sa vama učestvujemo u vašem malom projektu.

Srdačno vaš partner ,,Oaza-projekt“.

IZBOR LOKACIJE

Pravilan izbor lokacije je prvi (važan) korak u postupku izrade fontane.

Potrebno je izabrati polusenovito mesto u dvorištu nedaleko od terase, letnjikovca ili u nekom drugom delu dvorišta gde volite da provedete trenutke opuštanja i odmora.

Poželjno je da ako za to ima mogućnosti jezerce ne bude preterano izlozeno suncu kako ne bi doslo do preteranog razvoja algi i poremećaja prirodne ravnoteže u vodi.

Takođe treba (ako je moguce) izbegavati neposrednu blizinu velikih sadnica četinarskog i lišćarskog rastinja jer lišće i iglice koje padaju sa drveća prljaju vodu i kvare lepotu vaše fontane ili jezerceta.

U slučaju da niste u mogućnosti da poziciju vašeg jezerceta uskladite sa gore navedenim uslovima to ne treba da vas brine jer za takve situacije postoji odgovarajuća oprema za tretman vode i prečišćavanje koja će Vam pomoći u održavanju čistoće vašeg jezerceta.

U slučaju da u jezercetu nameravate da držite ribice planirajte da prilikom izgradnje dubina jezerca bude od 80 -120 cm jer će na tim dubinama ribice moći da prežive u zimskim danima tj neće doći do smrzavanja vode.

izbor lokacije

OBELEŽAVANJE, OBLIKOVANJE I NIVELACIJA TERENA

obelezavanje terena

Za početak izvršite obeležavane terena u obliku i dimenzijama kako želite da Vam izgleda vaše jezerce odnosno fontana.

Punu slobodu prilikom oblikovanja jezera daće vam namenske savitljive hidroizolacione folije koje su otporne na mraz UV zrake ne trule i biološki su neškodljive.

oblikovanje terena

Potom libelom izkontrolišite nivelaciju terena. Ako teren nije ravan podnivelišite ga dodatnim iskopom ili nasipanjem terena po konturama jezera.

ISKOP - ZEMLJANI RADOVI

Obeležavanje za iskop drugog nivoa

Po završenom obeležavanju i nivelaciji pristupamo iskopu jezerca jezerceta.

Iskop se vrši u vise etaža (kaskada) tako da jezero bude naj dublje u centralnom delu a da se dubina postepeno smanjuje kako se ide ka krajevima jezera.

Iskop drugog nivoa

Višak zemlje od iskopa možete iskoristiti da napravite uzvišenje u slučaju da planirate da uradite i mali potočić koji će se ulivati u jezerce.

ODREĐIVANJE DIMENZIJE HIDROIZOLACIONE FOLIJE

U iskopani deo jezera položite konac (kanap) tako da prati konture dna jezera i to po dužini i širini na mestima gde je jezerce najduže i najšire.

Potom dobijenu razmeru (dimenziju) konca razvucite po ravnoj površini i dodajte još po 30 -40 cm po dužini i širini zbog guberanja (nagužvavanja) folije prilikom izvođenja radova.

Kako bi zaštitili foliju od oštećenja kao podlogu možete koristiti zaštitni sintetički material- ,,geotekstil“. On će sprečiti oštećenje folije od oštrih ivica kamenčića ili nekih drugih oštrih predmeta koji bi mogli da se nađu u zemlji.

Naša ponuda geotekstila i folija.

Prvo izvršite polaganje geotekstila a potom i folije. Foliju oblikujte u skladu sa konturama jezera. Na fotografijama koje slede mozete videti primer kako se vrši ugradnja geotekstila i hidroizolacione  folije:

odredjivanje dimenzija hidro folije
postavljanje hidro folije
lepljenje hidro folije

POSTAVKA INSTALACIJA

U slucaju da imate i potočić položite crevo za napajanje potočića.

Promer creva odredite u skladu sa širinom i protokom vode na potočiću a dijagrame protoka možete videti i na grafikonu u prilogu. Prilikom izbora pumpe vodite računa da vam je protok pumpe usklađen sa kapacitetom protoka creva. Te dve vrednosti (a izražene su u jedinici „litara na sat“) moraju se podudarati, odnosno kapacitet creva ne sme biti manji od protoka pumpe. U suprotnom  pumpa nece davati pun protok vode na izvoru tj. radiće sa ograničenim kapacitetom.

Cenovnik creva.

Pored ovih creva u jezerce možete poloziti i zaštitna creva za polaganje kablova za pumpe i podvodnu rasvetu.

Vodovodna creva i deklarisani optimalni protoci (unutrašnji promer)

Poprecni presek fontane sa prikazom ugradnje instalacija i opreme.
Poprecni presek fontane sa prikazom ugradnje instalacija i opreme.

ZIDANJE JEZERCA

Po završenoj postavci instalacija možete pristupiti izradi dekorativne obloge sa kamenčićima po Vašem izboru.

Kamenčiće možete položiti na foliju u slobodnoj formi ili ih lepiti cementnim malterom. U slučaju da zidate i potočić  središnjim delom potočića položite pločaste kamene ploče kako bi preko njih mogla lagano da teče voda od izvora ka jezercetu.

IZBOR I UGRADNJA OPREME (PUMPE, FILTERI i PODVODNA RASVETA)

Konačno kada ste formirali vaše jezerce možete pristupiti ugradnji pumpi i prateće opreme. U vaše jezerce možete ugraditi dva tipa pumpi i to:

  • Pumpe sa mlaznicom za vodoskoke i vodene atrakcije
  • Pumpe za vodotokove potočiće i napajanje opreme za filtraciju

Izaberite mlaznicu za vodoskok po vašoj želji a u skladu sa veličinom jezera odgovarajuću pumpu za mlaznicu tako da vodeni mlaz bude usklađen sa oblikom i veličinom jezera.

U slučaju da imate i potočić izaberite pumpu sa protokom vode koji je usklađen sa promerom creva i širine potočića koji ste izgradili.

Po vašoj želji ispod vodoskoka ili na nekom drugom mestu na vašoj fontani možete postaviti podvodni reflektor koji će vašoj fontani u večernjim satima dati dodatni šarm.

Oblike i veličine mlaznica možete  videti u meniju opreme za baštenske fontane.

Detaljnije o pumpama mlaznicama i podvodnoj rasveti mozete videti u cenovniku pumpe, mlaznice i podvodna rasveta.

pumpa-pondo-vario-sa-setom-mlaznica
Podvodna rasveta
Podvodna rasveta
vodoskoci-i-mlaznice
Vodoskoci i mlaznice

TRETMAN VODE

U slučaju da se odlučite da u vašem jezercetu držite ribice mi Vam preporučujemo da ugradite odgovarajuću opremu za prečišćavanje vode odnosno bio-filter sa ili bez UV lampe kojima se postiže potpuno prirodan proces prečišćavanja vode.

U meniju opreme možete videti više vrsta bio filtera za prečišćavanje vode.

U slučaju da u vašem jezercetu nema riba vodu možete tretirati odgovarajućim hemijskim sredstvima za tretman vode algicidima, koagulantima, hlornim tabletama itd.

Više detalja o ovim proizvodima u Prodavnici.

filterski-sistemi
Filterski sistemi
hlor-tablete
Hlor tablete

OZELENJAVANJE

Prostor oko vašeg jezerceta možete oplemeniti raznim vrstama dekorativnog rastinja, ukrasnih trava, vodenih biljaka i dr.

Konačno kada ste sve završili ostaje vam da se prepustite prijatnim trenucima opuštanja i uživanja pored Vaše čarobne fontanice

Ozelenjavanje i dekoracija fontane
Ozelenjavanje i dekoracija fontane
Ozelenjavanje i dekoracija fontane 02
Ozelenjavanje i dekoracija fontane